Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Tjúk leves
2018. szeptember 28. írta: Szőkenőőő

Tjúk leves

7676920_stock-photo-hen-in-the-kitchen.jpg

Ide mindent, ami kaja!

Elindítottuk Tjúk leves oldalunkat. Ide írhattok mindenféle finom ételrecepteket, amiket másoknak ajánlanátok. Képet is tehettek mellé.

Rajta, együnk finomakat!

A bejegyzés trackback címe:

https://szociesasopeauxroller.blog.hu/api/trackback/id/tr8514269581

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egyvagyok 2018.09.28. 17:48:54

@Szőkenőőő:
Micsoda kihívás :) fényképet is mellékelhetek?

Szőkenőőő 2018.09.28. 17:50:12

@egyvagyok: naná hogy fényképet is :)

szociál 2018.09.29. 08:47:32

Tegnap ezt ütöttem össze.
Faszénen grillezet húspogácsa, hideg rizstésztával, rendszerint egy kosárnyi friss fűszernövénnyel , hanoi fűszerspecialitással, ami kifelé is csíp ;) Érdekesség, hogy északi népszerűsége ellenére közép- és dél-Vietnamban ritka.

kepkuldes.com/images/6df9a8709bf6c7f924cb77545f818ac2.jpg

pannonfunk 2018.09.29. 11:40:25

Túróstészta pörccel ÉS cukorral. Nyilvánvalóan :)

pannonfunk 2018.09.29. 11:42:49

@Mia and me: Egy csomag ropit tegyünk fel főni egy liter vízben. Forrás után még főzzük öt percig, majd szűrjük le. A leszűrt ropit kidobhatjuk, arra már nincs szükség. Viszont a főzőlevet öntsük egy szép tálba. Rétegezzünk rá egy polipot, és máris elkészült a polipropilén.

szociál 2018.09.29. 22:33:05

@pannonfunk:

Nagymamám is így csinálta anno, csak ő a levet is kiönti.

pannonfunk 2018.09.30. 11:10:47

@LucretiaBorgia: az életet. Jól megszívtam :) de valahogy túl kell élni. Most pl. friss levegőt szívok vidéken, az nagyon jót tesz :)

LucretiaBorgia 2018.09.30. 12:49:42

@pannonfunk: Ammán igaz! Az életet tul köll élni. Mindenekelőtt. Aztán jöhetnek a zúri huncutságok!!

LucretiaBorgia 2018.09.30. 12:51:34

@pannonfunk: Megyek isba grillezőbe túlélő gyakorlatra, jövő szerdán.

pannonfunk 2018.09.30. 13:28:16

@LucretiaBorgia: a szocityúkok grillcsirkék lesznek? :D

Womb Raider 2018.10.01. 08:25:36

Girl csirke

Először akkor helyezzünk el a blog sarkába egy asztalt, rajta az Alaprecepttel:

www.youtube.com/watch?v=1Kq8k7yTr8Y

pannonfunk 2018.10.01. 11:35:50

@Womb Raider: Neked bejönnek az ilyen kicsit metroszexuális pasik?

Szőkenőőő 2018.10.01. 11:41:43

@Womb Raider: Én még sose főztem meg a csirkét sütés előtt. Lehet ki kellene próbálni. Kár, hogy a végén nem mutatta meg a végeredményt :)

pannonfunk 2018.10.01. 11:45:19

@Szőkenőőő: Húslevesbe kifőtt csirkét lehet rántani. Nem a kedvencem, de érdekes és nem rossz.

Womb Raider 2018.10.01. 12:01:21

@Szőkenőőő: :) Én is csak kétszer játszottam ilyet.. nem éri meg. Más módon is lehet jó grillpipit barkácsolni.
Ami viszont okos dolog, az a sóoldatban áztatás. 6-9%-os sóoldat (van, aki cukrot is kever bele) egészen nagyot dob a végeredmény szaftosságán és az ízeken. Persze a puristák az eredeti csirke-ízt preferálják.. ami ugye illúzió.
@pannonfunk: :))) Nagyon nem. A kajája nem rossz, bár annyit még a bohóckodással sem ér.. bár ahogyan most a török líra áll..talán. A Deraliye jobb (bár nem ugyanaz, nem annyira húsközpontú)

"de érdekes"
Ez a tökéletes megfogalmazás :)

Ki szokott kísérletezni a konyhában új receptekkel? Honnan jönnek az ötletek?

pannonfunk 2018.10.01. 12:19:32

@Womb Raider: régen malackarajt olvastam. TV Paprikát néztem 10-12 évvel ezelőtt. Meg ami szembejön az utcán/neten.

Szőkenőőő 2018.10.01. 12:46:59

@pannonfunk: Imádom a rántott csirkét!

@Womb Raider:
Én próbálok egészségesebb ételeket nézni, a facebukon van a szénhidrát csökkentett ételek tárháza, ott a tagok a maguk által készített ételek receptjeit teszik fel. Egész jó kajákat lehet onnan lőni.

LucretiaBorgia 2018.10.01. 13:23:14

@Womb Raider: Tudatlanságból :):):) Néha.
Karalábé főzeléket főztem. Imádom. naná, hogy dukál bele a zöldpetruska. de nem volt otthon. Lemenni, felöltözni nem volt idő, jöttek hozzám. Felhívtam a barinőmet, aki épp felém indult a biopiacra, hogy hozzon a kertjéből. Mondta ok, persze, hozza bedobja. Hozta. Gondoltam, de szép nagy levelű ez a pertuska. Szoper, vagdalom...és érzek egy fura illatot. De tojtam rá. Idő volt.
Kérdezik a vendégek, hogy mit tettem belel, mert ez nem petrezselyem, mondom, de...habár furi volt..olyan nagy és aromás.
Barinőm hívom. Mondja bocsika véletlenül lestyánt hozott.
Azóta csak lestyánnal csinálom. Amihez lehet használom.

Womb Raider 2018.10.01. 13:27:28

@pannonfunk: :) PAnna.. :)) Akkor már inkább Kozi..de a legjobb a Zé..meg a dinnye Váncsa Jani.

@Szőkenőőő: A fészbúk nekem kimaradt..meg a diétázással sem kell bajmolódnom (hála az égnek alkati kérdés).
A Cookpad-en Varga Gábortól vakon meg lehet főzni a legegyszerűbbtől a legkomplexebbig bármit (érezhető, hogy gyakorlati szakember) A tasty.co-nak jó a keresője. Megnézem épp mi hempereg a hűtőben és a gombhoz lehet szabni a kabátot. Sütni egész jól süt Limara , Boldog briós..éés a nagy szerelmem: www.thefirehouse.ie/about-us.html naggyon jó pasi :) és hóóót laza, perfekt.
Évek óta nem veszek kenyeret.

Womb Raider 2018.10.01. 13:32:28

@LucretiaBorgia: A lestyán az összes sztenderd ételízesítőben ott van. Az orromban évtizedeken át ott volt egy illat, amit késő őszi délutánonként az egyik barátnőm nagyanyjának konyhájában éreztem .. és egyszer beugrott: Margit néni lestyán zöldet szárított a sparhelt felett. Kötegekben. Azóta a kertben mindig nő egy jókora tő..a másik a paszternák. Bableves nem főhet anélkül.

pannonfunk 2018.10.01. 15:26:52

@Womb Raider: a lestyánom mindig lisztharmatos lesz. A paszternákom viszont nagyon jól terem :)

egyvagyok 2018.10.01. 18:14:26

@LucretiaBorgia:
Az se maradt ki ;)

kepkuldes.com/images/b0ce26fbfbd740f39c17f9dfefa14019.jpg

Ma este viszont babgyulást eszek, azt csinált a kedvesem :)

LucretiaBorgia 2018.10.01. 18:20:35

@egyvagyok: ...csak óvatosan, a bab alattomos jószág :):):)

Szőkenőőő 2018.10.01. 18:31:52

@egyvagyok:
Biztos finom lett, minden benne van, ami kell :)

Babgulyás? Akkor szárnyakat kaptok szex közben? :D

LucretiaBorgia 2018.10.01. 18:53:03

@egyvagyok: jo duma volt azért a babgulyás fedőművelet...
Keratííív :):):)

Womb Raider 2018.10.01. 18:56:29

@Szőkenőőő: Szelek szárnyán.. sej a mi bugyogónkat..

Womb Raider 2018.10.01. 18:59:18

@LucretiaBorgia: "Keratííív :):):)"

..és meglepő, de így is van értelme :)

egyvagyok 2018.10.02. 05:55:00

@LucretiaBorgia:
Nem fújtam fel a paplant sátorrá ;)

Womb Raider 2018.10.02. 07:44:17

Pikkpakk:

1 friss (nem mélyhűtött ) leveles tészta (Pl. Tante, Oetker.. valami noormális)

2-3 kis guriga (100gr) vagy 2 nagyobb camembert..esetleg brie
fél marék mandulaforgács/darabos dió (kicsit akár pirítva)
pár kanálnyi áfonya dzsem, ha van akár néhány szem nyers vagy inkább aszalt áfonya
Frissen őrölt bors
Rozmaring (két jó ág)
kinek hogy..esetleg kis kakukkfű

tojás
(valójában a fűszerezés saját igény szerint tetszőleges)

Tészta kifektet, egy kanálnyi áfonya dzsem, bele kevés (egy tekerés) bors, icipici só, szétdörzsölt, apróra vágott rozmaring (zöldfűszer) sajt rátesz, körben legyen anyag a ráhajtáshoz. körben egy keskeny csíkban a felvert tojással meg lehet kenni, dióval, mandulaforgáccsal, tökmaggal.. átokkal.. megszórni. Sajt tetejére dzsem, és a szokásos fűszerek, kívánság szerint.
összebatyuzni (oldalt jól be legyen varrva, mert bár a sajt nem, a dzsem mobilis) tetejét a hulladékból kivágott díszítéssel lehet tuningolni. felvert tojással szépen megkenni, szezám/mandula/tökmindegy megszórni. (A fehér cuccok jobbak, nem égnek meg (olyan hamar)
200°C alul-felül befűtött sütő (esetleg 180 légkeverés) aztán úgyis látszik, amikor készen van. olyan 20 perc. Ha gőzölöd kissé pufibb lesz, de felesleges. Közben csitt-csatt valami köretet kell kendácsolni.
Nem kell hozzá mesterséges intelligencia, gyors, a legtöbb alapanyag úgyis ott a hűtőben. Még azt is mondanám, hogy nem egy kalória-bomba.

baaaaassszus.. a bepácolt csirkét elfelejtettem tegnap megsütni :( most jutott eszembe.

Szőkenőőő 2018.10.02. 08:14:12

@Womb Raider:
Ezt viszem, nagyon tecc :)

"a bepácolt csirkét elfelejtettem tegnap megsütni"
nem vetted észre, hogy a sült krumplit magában etted? :DDD

Womb Raider 2018.10.02. 08:51:40

@Szőkenőőő: Tegnap ugribugris nap volt, olyankor csak nasi van (azt meg benn felejtettem a grillben../kuka) igazából a zuramnak szántam.. de reggel még szuszogott, szóval nem pusztult éhen.

LucretiaBorgia 2018.10.02. 13:21:00

@Womb Raider: Egy blog hasznosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni ! Most nem bűzlik estére a pácolt csirke !!!

Womb Raider 2018.10.02. 13:46:31

@LucretiaBorgia: Nem tudom, ki merjem-e nyitni a fridzsidert.. lehet, bekopogok..és ha nincs neszezés, akkor benyitok!

LucretiaBorgia 2018.10.02. 14:29:41

@Womb Raider: vannak állatok, akik ha kiolvadnak akkor támadnak.....óvatosan !

Womb Raider 2018.10.02. 17:57:53

@LucretiaBorgia: Ez úgy nézett ki, mintha egy nabrókot daraboltam volna fel.. de végül legyűrtem.

Womb Raider 2018.10.04. 10:14:00

Sourdough porn
www.youtube.com/watch?v=EGbNI26PPYg

Sitty-sutty töltött gomba

Egyéni fogyasztói igények szerinti mennyiségű jókora csiperke gombafejek (a grill célra árult böszme pont tökéletes.. a lényeg, hogy ~azonos méretűek legyenek.
A tönkjét ki kell törni és a lemezeit ki kell kaparni. Ha úgy érezzük, a közepénél a húsából is el lehet venni. A tönköt apróra vágva lemezekkel együtt gyorsan (állandó kevergetés mellett) megpirítjuk , olíván (de csakis picual jöhet szóba ;) ) vagy anélkül, szárazon (nem pároljuk.. de ha úgy sikerül, az sem tragédia) aki akar, arányosan kevéske vöröshagymát is tolhat hozzá. Ha kb kész, akkor mehet rá bébispenót (az arányok itt is tetszőlegesek, de azért nem spenót főzelékre megyünk.. kicsit hagyni kell összeesni, de csak éppenhogy, mehet rá némi finomra reszelt vagy préselt fokhagyma és amikor kiadja az illatát, rögtön mehet rá egy kis doboz krémsajt. Lehet valami normálisabb natúr, de az Arla-nak van zöldfűszerese és fokhagymása is.. mindkettő tuti. Esetleg pici reszelt parmezán/cheddar/old amsterdam.. ami éppen akad, de lehetőleg száraz legyen. Az egészet lazán összeforgatva már lehet is nyomni a gombafejekbe, amiket előzőleg kívül belül vékonyan beolajoztunk (lehet fűszeres olaj is..) nem kell hegyet rakni, a kb. síkban töltött is megfelel, mert a gombafej fog zsugorodni. Szóval úgy érzéssel. Aztán a tetejére mehet durvára reszelt sajt, felesben panko morzsával keverten.. ha akad apróra vágott baconból sütött chips, vagy hasonló, jól kisütött szalonna/sonka.. akármi, azzal még lehet a sütés vége táján tuningolni.
180-190 alul-felül mehet a sütőbe, aztán szemmel kell tartani..olyan 20-25 perc kb. (inkább tegyük alulra, a teteje lényegében készen van, csak össze kell olvadnia.

Amíg sül, addig összeáll a rizs, vagy bármi egyéb köret. Kettő méretesebb, sörrel lenyomatva hanyatt dönt egy átlagos pasit.

pannonfunk 2018.10.04. 10:44:31

@Womb Raider: fontos, hogy az olívaolajnak megfelelően magas legyen az ibuprofén tartalma

Womb Raider 2018.10.04. 13:26:46

@pannonfunk: Alap... nem szarral gurítunk.

:)

Na.. meg akkor egy szimpl desszert.. de sokan nem vacakolnak ennyit...és nem is lesz ilyen :)

200gr rizs. Érdemes minél nagyobb, gömbölyű szeműt választani. Az arborio fajta alap, azzal nagyon nem nyúlsz mellé. Megéri, bár kilós csomag a legkisebb, viszont brutááál rizottókat lehet gyártani vele. Nnnnaaa..
200gr mosatlan arborio
100-200gr víz
1 teáskanál (nem púposan) só ~4-5gr
1000ml 2.8 esetleg zsírosabb tej
80-120gr kristálycukor.. vagy, ha perverz vagy lehet barna (esetleg teáskanálnyi melasszal befestett
vanília, opcionálisan fahéj , szegfűszeg... only the brave: szerecsendió..de ésszel!
A mosatlan (különben fele olyan krémes se lesz) rizs egy kényelmes lábasba, rá a víz, pár perc alatt felszívatni vele a vizet, aztán már mehet is közepes adagokban a tej. Innentől keverni, mint a güzü, mert hama' meg van a baj. Intenzíven forrjon a cucc, illik 15 perc alatt tejföl szerűre bsűríteni. Horror a liternyi tej, de a fele úgyis gőzzé válik.. amikor már szép krémes, de még nem áll egybe, akkor jöhet a cukor, egy perc alatt beolvad, aztán egy kávéskanál vanília..vagy ami kompatibilis a saját izlésünkkel.
Innetől már nem kell tüzelni alatta, de amíg a lábas alja vissza nem hűl, érdemes keverni, mert a tej vicces dolog, álmából keltve is képes karamellizálódni. És az nem hiányzik..
Extrának bele lehet gyorsan reszelni még egy kis citrom héját.. vagy narancsét.. de csak mértékkel. Csináltam már Cointreau-val felütöttet is.. az is elfogyott :)
Ha rá vagyunk izgulva valami aszalt gyümölcsre, olyan szumma 80-100grammnyi mehet..mazsola, goji, áfonya, barack, aronia.. amit még nem ettek meg a molyok a szekrényben.
(azzal azért érdemes kalkulálni, hogy ezek is vesznek fel folyadékot.. de az évek meghozzák a rutint is..)
Ha minden együtt áll és a Mars a VII. házba lép, akkor fedő, konyharuha és 40-50 perc punnyadás.
A bolti cuccok a nyomába se' érnek. Létezik tejszínhabbal lazított változat is, ... de ájjon' má' meg a menet!!!:)
(Utólag is lehet variálni, csak akkor értelemszerűen csak az alap rizst kell megfőzni. )

Szőkenőőő 2018.10.04. 13:33:31

@Womb Raider: Hejjdejóezis!
Sitty-sutty megy a receptjeim közé :)

Ez a második, a desszert, ha jól veszem ki az olvasatból, gyümölcsrizs?

Womb Raider 2018.10.04. 13:48:18

@Szőkenőőő: Ja.. olyan alap, amiből aztán lehet tákolni. Én inkább az ilyen rugalmas recepteket csípem, ahol a második alkalomtól már séróból, patika mérleg nélkülis lehet reprodukálni a kaját.
Megfőzöm én Blumenthal bármely vackát..jók is, tényleg... de azé' egy vasárnapi ebédért nem fogok szabadságot kivenni :)

Most pedig megyek és asszem svéd húsgolóbis lesz... vagy a kutyának karácsony.

Szőkenőőő 2018.10.04. 13:55:40

@Womb Raider: Én szívesen veszem a tákolt receptjeidet, hoci idevele a svéd golyóbist :)

pannonfunk 2018.10.04. 16:44:31

Mottó: "A cukkini egy gonosz növény. Először csak téged fojt meg, aztán az összes közeli rokonodat/ismerősödet"

De ha mégis olyan balgák vagyunk, hogy ültettünk cukkinit, és nem győzzük a gázpalack méretű termésekkel, csináljunk quionás cukkinit! Hagyma megpucol, apróra vág, kevés olajon feltesszük pirulni, Kevés fokhagymát is dobjunk hozzá. Közben/előtte pucoljuk meg a cukkinit, kockázzuk fel. Ha a hagyma megpirult, dobjuk rá a cukkinit és pároljuk meg. Sóval, borssal, bazsalikommal fűszerezzük. Közben a quinoát tegyük fel főzni. Ha mepuhult a cukkini, öntsük hozzá a quinoát éskeverjük össze.

Nagyon egyszerű recept, de akkor is meg lehet így enni a cukkinit, ha már az oldaladon jön ki. Bátrabbak bármivel feldobhatják, pl. lehet egy kis paprikát is rakni a hagyma mellé.

pannonfunk 2018.10.04. 16:47:21

Ez meg a legegyszerűbb süti, sütés nélkül :)

Főzzünk egy csokipudingot, a mezei kukoricakeményítős változatból. Két csomag Albert kekszet, egy normált és egy kakaósat felváltva megkenjük a pudinggal, összeragasztjuk őket, majd az ezéget lekenjük a maradék pudinggal. Hagyjuk állni a hűtőben overnight, ferdén szeleteljük, és akkor mindenki elképrázódik, hogy milyen fenszi sütit csináltunk, mert tök gusztusosan néz ki.

Womb Raider 2018.10.05. 15:38:20

@pannonfunk: Albert keksz... hűűű egy időben albert kexen és szemes kávén éltem. Bódog kollégiumi vizsgaidőszakos zombulás. Van kakaós albert? Én a natúrnál akadtam meg :( Egyébként nagyanyámnak is ez volt a hobbija. A kekszeket állandóan összeragacsozta párosával. Mikor mivel. Néha elég zorall volt a végeredmény..
De dögöljek meg, ha a mostani albert keksz a nyomába ér a réginek. A győri kekszet is eeeebaszcsizták, a detki szintén szar.

Womb Raider 2018.10.05. 15:42:21

@pannonfunk: A cukkini isten ajándéka.. (jó, tudom, nincs is Isten)
Krumpli, cukkini, bab.. spenót.. sóska.. évekig ellennék felváltva rajtuk.

A cukkiniből amúgy szvsz egy nagyságrenddel zamatosabb a főzelék, mint a sima tökből.. a sárgák viszont nagyon buta ízűek.. csakis a zöld, vagy a zöld csíkos. A cukkinit akár pörköltmaradékkal töltve (némi rizzsel lazítva, persze..) is lehet tolni kétpofára..persze kapor mindig legyen kéznél.

Womb Raider 2018.10.05. 17:30:59

1 doboz (400-500gr darált marhahús (a zsírosabb jobb) de keverve sertéssel.. vagy tisztán sertés is jó. Nem ugyanaz, de jó
2-3 vékonyka szelet jó szikkadt barna/rozs.. valami kenyérszerű kenyér. Ha nincs, egy térfogatra hasonló mennyiségű durva kenyérmorzsa, kifli.. bármi. A rozs szvsz a legtutibb..
~100ml langyos tej (hogy a kenyeret puhítsuk. )
Egy barátságos, méretű hagyma (ha összeszecskázzuk apróra, olyan 1-1.5 decinyire jöjjön ki.)
2-3 átlagos fokhagymagerezd. (vagy egy teáskanál fokhagymapor..értelemszerűen a vöröshagyma is kiváltható porral-krémmal, nádihegedűvel.) Ha a sima fokhagymát használjuk, amennyire tudjuk, pépesítsük. Én reszelni szoktam.
1 jókora tojás
1 evőkanálnyi olaj, de akár zsír is megfelel, meg egy darabka vaj.
1 teáskanál (púpos) oregánó. A frissből inkább egy jókora evőkanálnyi is elfér (de ha úgy érezzük, lehet kakukkfű, vagy kis rozmaring.. ezért talán nem zárnak ki az unióból. Magunknak főzzük, nekünk kell megenni.
mustár
só, bors

Ez a 'fasírt'. Úgy is kell összerakni. Kanálnyi vaj-olaj kombón először kissé átmelengetjük a hagymát, de ne kell barnítani (vagyis nem fontos..) aztán mehet ár a fokhagyma és fél perc után az öreganyó. Ahogy elindul az illata, lehet is tolni a darát húsba, kicsit összekavarni, majd a kinyomott kenyér és a tojás. A sósságot-borssosságot utókóstolással lehet belőni.. Szimpatikus (olyan diónyi) kis gombócokká gyúrjuk, kicsit olajos kézzel (bár úgyis zsíros) lesz kb két tucatnyi. Majd egy szép nagy és jó kétujjnyi magas falú serpenyőbe, amibe szemre úgy egy rétegben lazán elférnek, egy evőkanál olíva és 5-6 deka vaj (úgyis látszik, mennyit vesz fel a sok kis gombóc sütése) jól betüzelünk , aztán amikor serceg, mehet bele a muníció. Forgatjuk, sütögetjük.. nem kell szarozni, csak ne égjen oda, viszont azért itt-ott piruljon-barnuljon. Gyorsan kell kalimpálni, vagy rázogatni a serpenyőt.
Ha készen van, akkor gyorsan kikapkodni, kis tálba és letakarni..vagy mehet a grillbe 80-100 fokra , hogy meleg maradjon.
A visszamaradt zaccon fogjuk felépíteni a mártást . Szemre megsaccoljuk, hogy mennyi zsiradék birkózik meg kényelmes 3 kanál liszttel. Készítünk egy rántásszerűséget, azért a lisztnek legyen valami színe, olyan zsibbadt terrakotta.. aztán mehet rá fél liter-hat deci forró húsleves alaplé. (Nyilván kocka+víz..és nyilván marha. De még az erőleves is kompatibilis. Először 1-1.5 decivel indítunk és egyre jobban lazítjuk a lisztes kulimászt, meg közben feljön a serpenyő alján megtapadt cucc is (teflonnál nyilván nem, de én öntöttvasat használok erre a célra. Aztán amikor szép pen, csomomentesen eldolgoztuk, beleborítunk 250-300ml jó zsíros tejszínt. Ne főzőtejszínt, hanem natúr habtejszínt. Alakul a molekula.. jöhetnek az ízesítők.. mondjuk egy emberes kanál dijoni mustár (a sima globus tubusos nem igazán ad ízt melegen, szóval inkább valami tényleg karakteres ízű kellene. Ha van magos mustár, abból is tehetünk felesbe..meg egy emberes kanál (de jobb a kettő) worchestershire szósz kell , oszt a falak már állnak. A Lea@Perrins pont elegendő. Aztán mnár csak a csinosítgatás marad. Beállítjuk a sót/borsot/savasságot (a mustárral) szóval olyanra alakítjuk, amilyen az ízlésünkkel harmonizál. Más nem nagyon kell hozzá, belehajigáljuk a golókat, összerotyogtatjuk, 5-8 perc, vagy amíg beáll a selymes krémes állagú mártás. Fogunk egy maréknyi apróra vágott snidlinget, ráhintjük és tadamm.. már jó is laktunk
Ehhez aztán megy minden.. kiskosztüm, crocs papucs, kondigatyó trikóval.. tészta (olyan szélesebb fajta metélt, vagy valami hulladék, ami a polcon akad.. tökmindegy.. mondjuk a legtutibb azé' krumplipürével.. (nekem)
Nem olyan mint az IKEÁS.. bár ott még soha nem ettem :) viszont Svédország-látta recept.
Igazából ez is olyan gumi-kaja, sok ponton lehet egyénileg alakítani.. max akkor elnevezzük a Mi húsgolyónknak. A lényeg: szarni a grammozgatásra, csak az arányokat szokjuk meg és megy majd mint a karikacsapás, nem agysebészet. (egy fideszes is meg tudja csinálni ;) )

szociál 2018.10.05. 17:39:43

Végy egy tasak Maggi levest a bótba, fuss vele haza ha éhes vagyol, ha nem akkor sétálj nyugodtan.
Annyira nem bonyolult az elkészítési módja, ezért nem szükséges a kötény használata.
Tégy fel a gázra egy kis lábos vízt, a gázrózsát gyújtsuk meg bizony.
Amikor elkezd forrni a víz öntsük bele a tasak tartalmát, ha a víz túl sok akkor megbolondíthatjuk egy kis leveskockával, ha lehet ne gulyás, és ne halászlés legyen, 10 percig kevergessük lassú tűzön.
Amikor kész kimerítel egy tányérnyit, de várj !!!!! Mert még forró.
Amikor megetted még éhes leszel mert ez csak leves, ezért fölöslegesen futottál, de legalább van valami meleg a pocidba.
Bonápetít

Womb Raider 2018.10.05. 17:49:54

Azé' főzni, hogy valami meleg legyen az ember gyomrában? Olyan magányosan minek is élni?

egyvagyok 2018.10.05. 18:18:46

@Womb Raider:
Azé nem kell főzni, hogy valami meleg legyen az asszony gyomrában :P

Szőkenőőő 2018.10.05. 19:04:45

Jó ötlet volt ez a tjúk leves, ha iyen élvezetes kaja leírásokkal lenne tele egy szakácskönyv, nem is olvasnék mást :D
Lyók vagytok <3

Mia and me 2018.10.05. 22:33:56

@szociál: ezek az instant levesek csak arra jók hogy még éhesebb legyél már akkor mikor még eszed a levest :D
Egyszer ettem valami ilyet, pedig kenyérrel ettem, de mire végére értem éhesebb lettem... tele van valami vágyfokozóval :)

Mia and me 2018.10.05. 22:35:01

@Womb Raider: a cukkinitől is éhesebb vagyok :)....

szociál 2018.10.06. 09:41:14

@Womb Raider:

Akár szopogathatnék lávát egy vulkán tövében, az is jó meleg :)

@Mia and me:
Bizony a leves afrodiziákum, olyan jól esik hogy egyből merevedésem lesz, és olcsóbb mint a vijagra.
Idióták meg lődözik le az orrszarvúkat, meg a medvéket, közben a maggi tasakos leves a legjobb vágyfokozó ;)

LucretiaBorgia 2018.10.06. 13:41:24

@egyvagyok: .....ejnye!
Vagy csak rossz az aki rosszra gondol?

LucretiaBorgia 2018.10.06. 13:42:08

@LucretiaBorgia: ....nem is rossz
A mondas rossz :):):)

Szőkenőőő 2018.10.08. 08:58:10

@Womb Raider:
Jelentem, sitty-sutty begombáztam a hétvégén a családomat. Azt mondták finom lett. Mondjuk azt nem értették miért van olyan széles jókedvük, és miért látnak mindent szivárványosan, de nem árultam el nekik honnan van a recept :D

Womb Raider 2018.10.08. 09:04:37

@Szőkenőőő: :) Spenóttal-sajttal töltött psilocybe.. jó is az ! (spenót/sajt nélkül is ;) )

Van ám májjal töltött rántott őzláb is... na attól beüt a kajakóma rendesen. Sajnos felénk valahogy elég gyenge a gombatermés egy ideje. Szegfű gombát is alig tudtam felhalmozni egy télre valót. Pedig annál jobb , forró gombaleves nem létezik. Attól biztos állna Szoci árbóca is..

Womb Raider 2018.10.09. 09:52:50

Az egyik kedvencem... (mármint a kenyér..) Tényleg érdemes kipróbálni, rém egyszerű és elronthatatlan bár a pasi imádja a bonyolult fogalmazást. Na és boltban nincs ilyen.. illetve irracionális áron. Egy esős hétvégén érdemes belevágni.

www.youtube.com/watch?v=NR8P8hkmSvg
(a recept írásos formában :www.breadwerx.com/make-50-whole-wheat-sourdough-video/ )

pannonfunk 2018.10.09. 11:41:45

@Womb Raider: Nekem mostanában a következő jön be (amit túúúdom, hogy szoci utál, de evvan, és nem olyan finom, mint ez a kenyér, de evvan, és amúgy meg csak lusta vagyok :P )

- 250 gramm világos rozsliszt
- 300 gramm BL80 liszt
- 25 gramm szezámmag
- 25 gramm lenmag
- 2 csapott teáskanál só
- zacsi szárított élesztő
- 400 g víz

A száraz cuccokat egy tálban összekeverem. Kenyérsütőbe a 400 g víz, rá a keverék, francia alapkenyér program, 1kg, világos héjra sütés.

Szőkenőőő 2018.10.09. 12:54:53

@pannonfunk: Na ettől tudok a falra mászni. Annyi liszt amennyit felvesz....meg tűpróbáig sütni. És a világos héjra sütés.
Nekem ez nem info, nekem szépen el kell mondani az hány perc. Legalább kb.
Szóval? ;) )))))

Womb Raider 2018.10.09. 13:29:41

@pannonfunk: nincsen ezzel semmi gond. Pikk-pakk..nekem is van élesztőre alapozott kenyerem, ha tüzet kell oltani. Viszont....ha meg tudod oldani és csak a lsizteket (esetleg a sóval) +300gr vízzel összekeverve és letakarva 1-2-4 órán át (hőmérséklettől függően) pihenteted és utána gyúrod. (Vagy gyúrja a gép a többi cuccal és a maradék vízzel.) Egy nagyságrenddel jobb az íze (a hidrolízis miatt) és a sikér is jobban felépül és ha korpás lisztet használsz, a korpa nem vágja szét a sikért, mert van ideje felpuhulni. (lazább, bubisabb lesz)

@Szőkenőőő:
" Annyi liszt amennyit felvesz....meg tűpróbáig sütni. És a világos héjra sütés.Nekem ez nem info, nekem szépen el kell mondani az hány perc. Legalább kb. Szóval? ;) )))))"

Aaaaaz sütési hőfoktól, sütőtől (gáz/villany) és attól, hogy alulról vagy alul/felül , gőzölve és/vagy kövön..
A kenyérsütő gépet ebből az irányból nem ismerem.. néha dagasztani szoktam benne..de azt is egyre ritkábban. Igazából egy kenyeret ~3-4 perc kényelmes kézi dagasztással rendbe lehet tenni. Szóval sütés... a kilós kenyér 50-65 perc alatt kész (a bevitt víz is befolyásolja) de ha túlsütöd, az nem gáz, attól karamellizálódik kicsit, de tökéletes lesz, a vastagabb héj nem baj. Ha alulsütött, akkor a közepe tocsogós maradhat és a kenyér is hajlamos összeesni.
Én 250°C-on teszem a kőre, vagy edényben a sütőbe. Ha kövön sütöm, akkor 10 perc után 210°C , ha edényben, akkor 230°C és ~55 percet kapnak. Kiindulásnak jó. Edényben sütve biztosabb az eredmény, csak jókora jénai vagy öntöttvas edény kell. Ha megsült, vizes ruhával áthúzod, vagy leködölöd vízzel ..és szépen felfényesedik a karamelltől. Ja..és alul-felül sütöm.

pannonfunk 2018.10.10. 03:30:21

@Szőkenőőő: Me' nincs kenyérsütőd, azé' :P Tefal kenyérsütön a francia alapkenyér a 6-os program, balra az alsó nyílra állítva az 1 kg, jobbra a felső nyílra állítva a világos héjra sütés. Amúgy 3 óra 10 perc, és folyamatosan nézheted a monitoron, hogy hol tart (bekeverés, dagasztás, átgyúrás, sütés)

Szőkenőőő 2018.10.11. 08:12:44

@pannonfunk: ühüm...jól benéztem, kenyérsütőben sütötted, így már értem, csak nem figyeltem :D
Volt kenyérsütőm, de nem nagyon használtam. Odaadtam egy kis rokonomnak, most ő nem használja :D

@Womb Raider: Oké, kenyérsütési opciók mentve ;)
De nekem felül gáz és alul villany tűzhelyem van, ott nincs alul felül sütés. Csak légkeverés. Az is jó?
Mert eskü fogok kenyértet sütni :D

Womb Raider 2018.10.11. 08:30:48

@Szőkenőőő: Jó, persze. Majd sasolj az Aldilidliben, időnként van sütőkövük (szögletes és korong is) ami kenyérhez és pizzához isteni. Sima samott lap, de nagyon sokat dob az eredményen.
Csak ki kell tapasztalni, melyik szintre tedd, hogy egyenletesen süljön.
Sütöttem más amúgy full mezei lábasban, kacsasütő fedeles bádogtepsiben, jénaiban.. öntöttvas wokban.. végtelenek a lehetőségek. Bele tud gabalyodni az ember :)
Ami még kell, az egy mezei fedeles műanyag tál, vagy egy rozsdamentes, amit valamivel le tudsz fedni. (és kézzel gyúrni-dagasztani korántsem ördöngősség, van pár módszer, ami meg is könnyíti és tökéletes eredményt szavtol. )
A legnagyobb nehézség a jó minőségű liszt beszerzése. Mert nem egyenletes a minőségük.. sajnos. Viszont egy idő után érezni fogod a dagasztáskor, hogy miként korrigáld a liszt-víz arányt és ha kell, miként jevítsd fel kicsit a lsiztet.
Ja.. esetleg ha banggoodon, vagy ebayon , aliexpressen elkaristolsz, minden szükséges eszközt viccesen olcsón be tudsz szerezni. Én kintről rendeltem bannetont (kelesztő kosár) tésztavakarót, lenvásznat, lisztet, kovászt... bármit..Apropó, kovász.. tanulj meg kovászt (vadkovászt) készíteni.. hihetetlen, mennyivel másabb a végeredmény ízvilága, ha lángosról, vagy pizzáról , vagy kenyérről van szó..egyaránt.
Kis macera először, aztán már a hűtőben hónapokig ott tarthatod.

Szőkenőőő 2018.10.11. 13:03:07

@Womb Raider: Az a baj, hogy néha lenne kedvem ilyenekhez, csak a tehetségem nincs meg hozzá. És ha nem sikerül, akkor úgy elmegy a kedvem, hogy sokáig nem csinálom újra.
Jómúltkor egy sima pitét akartam csinálni, amit már máskor is csináltam, de akkor nem állt össze a tésztája. Gyúrtam, gyúrtam, aztán úgy bebacarintottam a sarokba, csak úgy nyekkent :D
Nem vagyok egy konyhatündér, ezt kell ismernem. :)

Womb Raider 2018.10.11. 14:07:49

@Szőkenőőő: :) A pite tésztát nem érdemes sokáig nyuszeválvi. A hozzávalókat amennyire lehet hidegen bele egy naaaagy késes aprítóba, gyorsan összekeverni, és pár mozdulattal egybe gyúrni. Aztán lehet a hűtőben pihentetni..és egy-két óra múltán nyújtani. A titok, hogy sütésig 5-10°C környékén maradjon a hőmérséklete, úgy lesz morzsalékos, omlós. Sütni meg gyorsan, hogy ne tudja a liszt felszívni a zsiradékot.

Én imádok matatni a konyhában, megnyugtat, kikapcsol..és fogyókúrának sem utolsó :)

Szőkenőőő 2018.10.26. 08:09:28

@Womb Raider: most a hétvégén megpróbálok almáspitkét sütni az ajánlott módon. A sütés nekem egy kicsit mumus, inkább főzök.
Na de remélem sikerül :)

Womb Raider 2018.10.26. 08:19:05

@Szőkenőőő: Süssé' ilyet.. ha esetleg nem szeretitek, akkor elküldöd nekem :P (Szocinak ne, mert tudod, az epéje...)

cookpad.com/hu/receptek/1924881-norveg-almatorta

(szeretem a pasi receptjeit, bár a cukorral néha elég bőkezűen bánik... viszont eddig minden receptje működött.)

pannonfunk 2018.10.26. 08:52:40

Előzetesen majd az osztrák almatorta receptemet. Úgy kezdődik, hogy reszeljünk le 2.5 kiló almát, főzzük fel egy liter borban két csomag vaníliás pudingporral :)

Szőkenőőő 2018.10.26. 10:33:46

@Womb Raider:
Nagyon jól néz ki, lehet tényleg ezt sütöm meg.
Én nem használok cukrot, csak eritritet, a családban van aki nem eheti. De gondolom ez is megfelel hozzá. Majd megmutatom milyen lett....ha vállalható lesz :)

@pannonfunk:
Azta!! nem kezdődik rosszul ;)

Womb Raider 2018.10.26. 10:47:29

@Szőkenőőő: Ezeket a cukorhelyettesítős dolgokat nem ismerem, mármint azt, hogy mennyiben kompatibilisak főzés/sütés terén a cukkerral. Nem biztos, hogy teljes mértékben..

Itt szinte biztosan van szerepe a karamellizációnak, így ugrás a sötétbe minden egyéb használata. Kísérletnek nem rossz, majd számolj be!
@pannonfunk: 2.5 kiló alma? Basszki.. esküvői torta készül?

Szőkenőőő 2018.10.26. 10:57:26

@Womb Raider: Sajna nekem muszáj helyettesítővel megoldanom a cukros dolgokat. Nem OLYAN valóban, mint a kristálycukorral az a fajta süti, amiben por alakban szükséges a cukor. Mert ugye ott a mennyiség is számít, hogy olyan szépen nézzen ki. Mint pl. egy piskóta. De ízre viszont nincs annyira különbség. Én mondjuk megszoktam ezt az ízt, de volt olyan vendégem van, aki hangoztatta fennen, hogy ő aztán sose enne cukorpótlót, mert azonnal megérzi, és az undi. Na de miután szépen bekanalazta a paradicsom levest ami folyékony süssinával meg befalta a sütit is, ami eritrittel készült csak ő nem tudta, azért vigyorogtam a nemlétező bajszom alatt :)

pannonfunk 2018.10.26. 11:25:17

@Szőkenőőő: Azért nagyon nem mindegy, hogy eritritet használsz vagy aszpartámot vagy sztíviát vagy szacharint vagy kálium ciklamátot. Az aszpartámot és az eritritet én sem tudom megkülönböztetni a természetes cukortól ízre (pláne süteményben használva), a sztívia már kicsit furcsa, a szacharin meg a kálium ciklamát meg borzalmas :P

Szőkenőőő 2018.10.26. 12:22:31

@pannonfunk: Én ezt a két édesítőszert találtam a legjobbnak, legcukorízűbbnek. Mást nem is használok, mert ezek beváltak.

pannonfunk 2018.10.26. 13:08:02

@Szőkenőőő: Hát, a süssina pedig a nagyon utóízű szacharint tartalmazza. De lehet, hogy egy paradicsomlevesben már nem érzed ki az ízét. Eleve a pradicsom tartalmaz természetes cukrot. Én az aszpartamot szerettem még, régebben az áfonyát, szedret, epret ettem vele. Az ertitritben és az aszpartamban az a jó, hogy mindkettő természetes vegyület.

Womb Raider 2018.10.26. 14:09:59

@pannonfunk: Az aszpartam rossz! Értem?!

pannonfunk 2018.10.26. 14:21:50

@Womb Raider: mert? Amúgy sok éve óta nem eszem, de nem tudom, hogy mi baj van vele. Egy dipeptid két természetes aminosavból, ha jól emléxem...

Womb Raider 2018.10.26. 14:31:13

@pannonfunk: :) Tudom :) Csak pár éve volt nagy huhogás miatta. Amúgy meg a természetes eredet nem garancia az ártalmatlanságra. Az aflatoxin is természetes :)
Ezzel együtt célszerű napi 2gr alatt tartani a bevitelét..

pannonfunk 2018.10.26. 14:58:29

@Womb Raider: OK, persze. Amúgy tényleg nem annyira veszélytelen, mert még le van kupakolva egy metilcsoporttal, így a hidrolízisekor keletkezik metil-alkohol. De általában jóval kevesebb, mint néhány gyümölcs természetes erjedésénél.

Egy teáskanál Canderel 0.5 g, aminek az 1.4%-a aszpartam, azaz 2 g aszpartám 285 teáskanál Canderelben van. Megígérem, hogy annyit nem eszek meg naponta :):):)

www.deebee.co.uk/product/id/651801

pannonfunk 2018.10.26. 20:21:35

Nnnna, almatorta :)

Tészta: 25 deka liszt, 12.2 deka vaj, 1 tojás, 7.5 deka cukor, 1 csomag sütőpor (linzertészta :P ) Összegyúrjuk, akár lehet is pihentetni a hüttőbe' egy picit. Jó kevés, ennek a felét kinyújtjuk, a tortaforma aljára tesszük. A másik felével kitapasztjuk a tortaforma oldalát.

Közben lereszelünk 2, 2.5 kiló almát, egy liter borban felfőzzük két csomag vaníliás pudingporral és 25 deka cukorral. A torta tésztáját 10 percig elősütjük 180 fokon, majd beleöntjük a boros-almás-pudingos masszát. További 90 percig sütjük 180 fokon.

Ha kihűlt, 4 deci tejszínből habfix-szel sűrű teszínhabot verünk, bevonjuk a torta oldalát és tetejét vele. Hollandi típusú kakaóporral szórjuk meg a tetejét. Jó vastag szeleteket lehet belőle vágni, ugye úgy néz ki egy szelet, hogy az alján meg az oldalán van kb. fél centi tészta, az oldalán meg a tetején egy kis tejszín, a többi alma :)

Szőkenőőő 2018.10.27. 14:02:35

@pannonfunk: Ez is nagyon tetszik :)

Holnap sütöm amit wombi ajánlott, de sztem erre is sort kerítek majd :)
Ezt vajh ehetik gyerekek is? Eléggé kifő, kisül belőle a zalkohol?

Mia and me 2018.10.27. 14:16:03

@pannonfunk: egyeseknél 3 napos f.sás a hatása :) - meg egyéb édesítőszereknek is. Xillit is valami hihetetlen "tisztító" hatású, csak győzzön az arra érzékeny wc-re járni ...

Szőkenőőő 2018.10.28. 10:56:35

@Womb Raider:
Egyelőre egy képet tudok mutatni az almatortáról, még forró, most vettem ki a sütőből.

kepkuldes.com/images/ae69118f0593e74d868fa1c865e424d5.jpg

Az, hogy milyen lett, nemsokára kiderül. Ha nem jó, a kukát is lefényképezem, amibe belevacarintom :D

Szőkenőőő 2018.10.28. 12:23:00

Jelentem isteni lett! Ezt a receptet megőrzöm annyi változtatással hogy a tetejére sima fahéjat és nem porcukrosat fogok szórni.
És beígértem a családnak a pannonféle almásat is :)

pannonfunk 2018.10.28. 14:22:03

@Szőkenőőő: 90 perc alatt? 180 fokon? Szerinted? :P (igen... :) )
Ha kipróbálod, olyan almát ajánlok, amelyiknek jó marad a textúrája sütés közben (pl. idared), borból meg valami gyümölcsös szárazat, pl. az etyeki Chardonnay a Szent István Korona pincészetből egy bestbuy, nem is lőré, de nem is kerül annyiba, hogy sajnálnád a sütibe :)

Womb Raider 2018.10.29. 07:19:29

@Szőkenőőő: :) Ugye hogy ugye? Ügyi vagy!

A másik rémesen eccerű cucc a tarte tatin. ..és ahogy Pannon is mondta, az alma a lelke mindnek. kemény, savanykás legyen, a cukor/karamell úgyis kompenzálja.
Lehet variálni. Jó fügével, de a tutter az a mangós!
www.lacuisinedelidl.be/Recettes/Tarte-tatin-a-la-mangue-et-mascarpone-a-la-menthe
A lidl/aldi mostanában gyakran árul ~érett mangót, érdemes kipróbálni. Rapid és soha nem marad belőle másnapra.

pannonfunk 2018.10.29. 09:00:53

@Womb Raider: Ú, bakker, a kettes típusú diabétesz :) Szerintem már ettem ilyet. És az a mentás lime-os mascarpone csak mártogató hozzá?

Womb Raider 2018.10.29. 09:20:14

@pannonfunk: ja! Hogy legyen mibe tunkolni :) "szépen lekerekíti a mangó gyantás felhangjait" ;)

Amúgy 100gr cukker.. és nem mondtam, hogy az összeset te fald fel :P

pannonfunk 2018.10.29. 11:33:09

@Womb Raider: Na jó, de legalább 6 adagot készítünk (lásd Borcsa mai posztját), ha nem mind az enyém, akkor ötöt ehetek, ugye? Az azért elég durva :P

Szőkenőőő 2018.10.29. 13:19:30

@pannonfunk: Akkor jó, megnyugodtam, Köszi a tippeket :)